Pagini

Tuesday 24 January 2012

La pas prin Brasov

              Cum inaintezi usor spre centru tarii, te cuprinde o usoara melancolie iar natura inconjuratoara te duce cu gandul la povestile de altadata.
              La 45 de km de Perla Carpatilor, te intampina zambitoare o alta "Perla", a Transilvaniei de data aceasta. Brasovul, situat  in centrul tarii te intampina cu bratele deschise si cu o aroma de mister. 
              Centrul orasul, acum aglomerat si plin de masini, inca mai poarta aroma medievala de altadata. Majoritatea cladirilor pastreaza arhitectura originala, lucru care adauga un farmec aparte a tot ceea ce te inconjoara. Urcand pe strada Muresenilor, te intampina Biserica Neagra. Construita in jurnul anului 1300, initial s-a numit "Sfanta Maria", insa dupa incendiul devastator din 1989 a primit numele de "Biserica Neagra". Arhitectura in stil gothic si maretia din interior te duce usor cu gandul la catedralele din Paris.

              Pe o straduta laturalnica din lateralul bisericii, patrunzi usor pe Strada Sforii.
Strada, cu o latime ce variaza intre 111 si 135 cm si 80 m lungime si veche de 400 de ani, este situata in inima Cetatii Brasovului. Daca odata era folosita pe post de cale de acces pentru pompieri, astazi face legatura intre strazile Porta Schei si Cerbului.

                    Iesind de pe strada sforii si indreptandu-te spre muntele Tampa, poti incepe usor urcusul pe potecile intortochiate, pentru a ajunge la un alt simbol al Brasovului. Pentru cei mai lenesi, exista si o telecabina care face urcarea mult mai usoara, dar in cazul in care vrei sa ai parte de toata experienta calatoriei, recomand cu caldura urcusul "la pas".:

               Din varful muntelui poti vedea cu usurinta cetatea Brasovului, alt popas de mare importanta daca ajungi aici. Prima construcţie datează din 1524 şi este un turn în formă de semicerc. Mai târziu tot platoul a fost înconjurat cu un zid. În 1529 în timpul luptelor dintre regele Ferdinand şi János I. pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată şi distrusă de Petru Rareş. Zidurile ei au fost refăcute, dar peste puţin timp au fost nimicite într-un incendiu. În 1625 cetatea a fost reconstruită şi tot în acea perioadă s-a săpat şi puţul de 81 m adâncime din curtea cetăţii. Este un bun loc sa te transpui in atmosfera de altadata , mai ales daca ai norocul sa ajungi aici in perioada Festivalului medieval, cand cetatea se umple de domnite si cavaleri gata sa te duca inapoi in timp.


        De la cetate o poti lua usor la pas si vizita turnul negru si turnul alb, care apoi iti vor indruma pasii in renumita Piata Sfatului, plina de porumbei, de oameni cu fete zambitoare si chiar  de cativa trubaduri.


         Brasovul este un bun oras sa uiti de grijile zilnice, sa faci plimbari in natura dar unde poti de  asemenea sa te bucuri si de numeroase localuri care mai de care gata sa te imbie cu bunatati din cele mai sofisticate. Este un loc in care iti poti imbunatatii cunostintele generale dar si in care iti poti incarca bateriile, pentru a te intoarce la grijile cotidiene ceva mai zambitor.

No comments:

Post a Comment