Pagini

Tuesday 31 December 2013

S-a mai dus un an...

      Ultimul post din 2013 ar trebui sa fie inspirational....fuck it. Sunt de parere ca daca nu ai facut nimic notabil in anul care se sfarseste degeaba te bucuri pentru un nou an. Cat despre mine...in sfarsit un prim pas catre lumea jurnalismului a fost facut, am plecat din Romania si am langa mine prieteni in care imi pot pune nadejdea.
       Anul urmator blogul va avea un alt format. Voi incerca sa postez macar o data la doua zile si subiectele de discutie vor fi un pic diferite fata de cele de pana acum. Mai mult nu dau din casa ca sa va tin in suspans.
       Asa ca va las sa va pregatiti pentru  bauta de diseara si pentru mahmureala de dupa. Nu o sa va urez nimic pentru ca stiti voi mai bine ce va doriti, si atunci cand iti doresti ceva chiar se intampla!
Sa ne auzim si maine :)





Monday 16 December 2013

De ce uram ziua de luni si ce putem face in acest sens?




     Multe persoane urasc ziua de luni, unele poate isi doresc ca ziua asta nici macar sa nu existe in calendar. Dar totusi oare de ce atata ura pentru ziua asta? Ar fi normal sa iubim zilele de luni, ele sunt un nou inceput, ne ofera posibilitatea sa incepem saptamana cu dreptul, sa indreptam daca e cazul, ceva ce a fost sricat anterior, si totusi tuturor ne e frica de LUNI.
     Aparent. cativa cercetatori de la Universitatea Rush din Chicago cred ca au gasit raspunsul. Ei sunt de parere ca daca in weekend avem parte de prea mult somn, acest lucru ne face sa fim obositi pana miercuri. Cel mai accentuat sentiment de leneveala apare bineinteles lunea dimineata. Efectele ce pot aparea sunt o memorie slabita si lipsa reactilor.
     Acest lucru ar insemna ca in weekend, sa incercam sa fim ceva mai activi...si parca totul ar avea sens. Ganditi-va ca ati avut un weekend plin, ati fost la un concert, ati terminat un proiect sau probabil ati fost la munca, in acest caz lunea vine natural, nu suntem obositi si corpul vostru este deja pregatit pentru urmatoarea saptamana.
    Stiu ca probabil acum veti spune "Dar weekend-ul este facut ca sa lenevesti, te odihnesti si sa dormi". Asa este insa este necesar sa ramanem in continuare activi. Nu va recomand sa munciti in weekend sau sa nu va odihniti, dar consider ca sunt cateva lucruri care ar putea sa va ajute sa aveti un inceput de saptamana mai sanatos:



  • Ganditi-va la ceva util ce ati putea face intr-o zi de luni- ultimele cumparaturi pentru craciun, sa terminati un proiect pentru scoala, sa va intalniti cu cativa prieteni mai vechi, aceste lucruri va vor putea ajuta sa aveti o viziune mai clara asupra saptamanii, deoarece cel mai intalnit motiv pentru care uram lunea este acela ca ceva se sfarseste (weekend-ul, vacanta) si nu avem nici o idee ce urmeaza in noua saptamana;

  • Mentineti o atitudine pozitiva. Azi e luni, trebuie sa fac ceva bun, trebuie sa planific ce am de gand sa fac saptamana asta, cum o voi duce la bun sfarsit. Fiti pozitivi inca din momentul in care va treziti

  • Este nevoie de o vointa de fier. Este dimineata, ai mai avea posibilitatea sa mai stai un pic in pat pana sa pleci la munca, scoala etc. Ridica-te din pat imediat ce ai deschis ochii, da-ti cu niste apa rece pe fata si incepe lunea in acel moment, cu siguranta te vei simti mai bine iar la finalul zilei nu vei simti ca a trecut ziua pe langa tine;

  • Adu-ti aminte ca lunea este startul unei noi saptamani, nu il rata deoarece la final iti va parea rau ca ai iesit pe ultimul loc;

  • Schimba-ti mentalitatea, ziua de luni, este doar o zi ca oricare alta. Societatea are o mare influenta asupra modului in care privesti lucrurile. Daca vezi imagini si texte care iti spun ca ziua de luni este cea mai nasoala dintre toate ziele vei incepe sa gandesti si tu la fel. Nu uita ziua de luni este DOAR O ALTA ZI.

     Sper ca ati inceput saptamana in forta cu un mare zambet pe buze. Daca s-a intamplat asta inseamna ca veti avea o saptamana minunata!


Sunday 15 December 2013

Are you an IDiot?

Nu am nimic personal sau impersonal cu utilizatorii de iphone, mac-uri etc. Traim intr-o lume dominata de tehnologie si din ce in ce mai mult asta ne face pe toti niste idoti. Da...folosesc si eu facebook, instagram, mai fac poze selfie...dar stau si ma intreb cateodata de ce fac asta? de ce este "cul" "fain", "misto" etc sa urci pe facebook poze cu ce ai mancat azi? de ce sa dai like la un milion de videoclipuri cu pisici. de ce sa mergi la event-uri pe facebook pentru a castiga iphone-uri, laptop-uri si mai stiu si eu ce ciudatenii pe care oricum nu le vei primi doar daca dai like?
Suntem o generatie de idoti sau tehnologia a devenit atat de indispensabila si ne-a transformat in altceva? Alvin Toffler  spunea ca "Marele motor zgomotos al schimbării este tehnologia." dar cum anume ne schimba ea? Ne face mai buni sau mai rai? Ne indeparteaza sau ne apropie unii de altii?
Cu toate ca uneori tehnologia ne poate duce mai aproape de cei dragi duce lipsa de sentimente. Duce lipsa de personaliate, duce lipsa de ORIGINALITATE. Cu timpul tehnologia ne va face pe toti sa fim la fel, si sa fim aliati doar cu cei care sunt la fel ca noi. Utilizatorii iphone intr-un colt, cei de la Samsung in alt colt, utilizatorii de linux in stanga, mac treceti va rog in dreapta....
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, nu vreau sa fiu o ipocrita pentru ca si eu fac parte din generatia asta care este asaltata de tehnologie insa cred ca ar fi important si util sa folosim mai mult tehnologia pentru ceva folositor, pentru ceva care sa ne ajute, si nu doar pentru a fi in contact cu ceilalti utilizatori de tehnologie.
Ironic vorbesc despre acest lucru pe blog, apoi articolul va fi postat pe facebook, poate voi astepta un like doua, un share...si din nou stau si ma intreb de ce? Pentru ca tehnologia ne face sa fim egoisti, ne face narcisisti si uneori rai unii cu altii.
Marcio Barrios spune "Tehnologia este arta de a transforma ştiinţa în ceva practic." de ce nu o folosim mai des asa?



Thursday 12 December 2013

Alta tara n-ati gasit?

Cati dintre voi iubesc Romania pe bune? In ultimele saptamani toata lumea se agita, ba cu Pungesti ba cu Baile Felix ba cu mai stiu eu ce a facut sau zis Ponta. Si la final unde se ajunge? Pleaca tineretul pe capete din Romania. Nu pleaca neaparat la mai bine, pleaca sa isi croiasca un viitor, pleaca sa primeasca o educatie mai buna, pleaca pentru ca munca lor sa fie valorizata si sa poata face ceva mai departe cu amarata aia de foaie de hartie frumos colorata si smnata de mai stiu eu ce octogenar. De ce nu fac asta in tara tinerii? De ce nu cauta in Romania acel ceva care sa puna valoare pe munca lor? Raspunsul este unul simplu, romanii nu vor sa aibe tineri de valoare, tineri care sa duca numele tarii mai departe...
Si noi ajunsi prin alte tari, ce facem? Tragem cat putem de mult, ducem lipsa sarbatorilor in familie, ducem lipsa prietenilor, a mancarii traditionale care in alta parte nu are acelasi gust, si in final ce ne ramane de facut?! Ne intoarcem acasa? Ramanem printre straini? Doar fiecare in parte poate sa raspunda la intrebarile astea...
Totusi stau si ma gandesc....daca ne nasteam in alta tara, ar fi fost la fel?!

ATENTIE- versuri explicite!

Friday 6 December 2013

Jurnalism


     Nu am mai scris de mult, din simplul motiv ca nu am avut starea necesara si mai mult de atat facultatea de jurnalism nu e asa usoara cum cred toate pitzipoancele...In ultima vreme am vazut o groaza de pustoaice pe youtube sau facebook care abia leaga doua cuvinte iar visul lor e sa devina jurnaliste...avea Uzzi si Ombladon o vorba "Ziaristoooo..." cu singuranta stiti voi continuarea.
     Stau si ma gandesc cum ar fi fost daca intram la jurnalism in Romania?! Aici de exemplu din prima zi am primit o camera de filmat hd/recorder si am fost trimisi in campus sa luam interviuri...in tara cred ca primele saptamani sunt doar teorie si povesti inutile ale profesorilor care au avut o cariera scurta in domeniul asta si au ajuns sa predea ceea ce au invatat si ei acum 20-30 de ani.
     Plus cel mai tare curs este "Shorthand- Teeline" (si cel cu cele mai mari batai de cap) care cel putin pentru britanici este esential daca vrei sa lucrezi in domeniul asta. In mare parte este vorba despre un cu totul alt alfabet care te ajuta sa scrii foarte repede, cam 120 cuvinte pe minut. Pare ireal, insa este posibil si chiar util avand in vedere ca daca vrei sa te angajezi la vreun ziar sau revista OBLIGATORIU ti se va cere sa cunosti Shorthand. Ca sa intelegeti despre ce este vorba va atasez si niste imagini sa va faceti o idee.


Alfabetul arata cam asa:



Si cam asa ar arata in scris toata nebunia asta:)



     Am intrat deja intr-un studio radio si m-am jucat cu mixerul, microfoanele, am pus muzica si am luat "interviuri" de la ceilalti colegi. 
     In mare parte facultatea asta e un fel de training, un singur curs teoretic pe langa Shorthand, restul practica, practica si iar practica.
     Ce mi se pare un pic ciudat este ca unii colegi sunt tare timorati atunci cand trebuie sa ia un interviu...si nu prea ii inteleg. De ce sa fi timorat? De ce sa iti fie rusina/ jena/ teama sa te duci sa vorbesti cu un om pe strada sa ii pui un microfon in fata  si cateva intrebari. Am si eu retinerile mele, dar macar eu am o scuza, nu sunt de-a locului si inca ma acomodez cu limba...Ca sa nu mai spun ca daca esti roman se prinde lumea imediat dupa accentul pe care il avem, ori te face polonez :)
     Mi-ar placea sa aud ca si in Romania facultatile le ofera posibilitatea studentilor sa faca mai multa practica si teorie doar cat este necesar
     Poate ma insel,poate exista facultati si in tara care pun accent pe lucrul individual, pe a pune efectiv in practica un anumit lucru care ti se preda, insa ma tem ca nu prea exista asa ceva, in cel mai bun caz faci luni de teorie si cateva proiecte practice. Daca ma poate contrazice cineva..aveti dezlegare la comentarii:)